Especialistes en tòfona fresca

"Il y a deux races de mangeurs de truffes, l’une qui croit que les truffes sont bonnes parce qu’elles sont chères, l’autres qui sait qu’elles sont chères parce qu’elle sont bonnes." (Jean-Louis Vaudoyer)

"Hi ha dues races de menjadors de tòfones: una que creu que són bones perquè són cares, i una altre que sap que són cares perquè són bones" (Jean-Louis Vaudoyer)

 

 

Quan a Bolvent arriba el mes de novembre, l'aroma de la tòfona està present en tots els racons de l'empresa i ens acompanya fins mitjans del mes de Març, quan es dona per acabada la campanya d'hivern, marcant així la fi de la comercialització en fresc del conegut or negre (Tuber Melanosporum). 

La tòfona és un fong que es desenvolupa per l'associació amb les arrels d'alguns arbres com el roure, l'alzina o l'avellaner, entre d'altres i que requereix anar precedida d'una època de pluges. La recollida de tòfona i la seva comercialització esdevé tot un misteri fins i tot per aquells que la coneixen. Recollir-les també. Les trobarem sota terra, a uns 30 centímetres de la superfície. De bon principi l'olfacte dels porcs facilitaven la troballa. Avui en dia, ens servim de gossos per a trobar-les. Un bon gos tofoner, a part de bon company d'aventures, resulta ser un gran tresor.

L'aroma de la tòfona és el què la fa tan especial i misteriosa. Aquesta qualitat juntament amb l'oferta i la dificultat de localització fan variar enormement el seu preu de compra. El seu ús a la cuina és infinit, podent-lo utilitzar en carns, guisats o fins i tot laminada amb una torrada i un bon raig d'oli, i que ens porta al paladar, un món de sabors incomparable.